Advies

Voor werkgevers

‘Verlies. Een weinig sexy onderwerp. Maar wel een onderwerp dat raakt aan de gezondheid van organisaties… en de groei van mensen in organisaties!’

–Boek ‘Over de rooie’

Heb je een medewerker in dienst die te maken heeft gehad met een verlies en daardoor dreigt uit te vallen? Of  is hij/zij al uitgevallen? Vind je het lastig hoe je hem of haar kunt benaderen? Wil je handvatten krijgen hoe je je medewerker weer terug krijgt naar het werk? Of heb je behoefte aan een stuk beleid of protocol voor dit soort situaties? Hierbij kan Re-inmotion jou ondersteunen.

 

De feiten op een rijtje…*

  • Jaarlijks verliezen ca. 230.000 medewerkers een dierbare.
  • 40% van hen valt na enige tijd uit (gemiddeld 197 dagen, onderzoek van bedrijfsarts Susanne Kreder (2022)).
  • Slechts 50% daarvan keert volledig in de oude functie terug
  • 50% verdwijnt (gedeeltelijk) naar minder werken of ander werk.
  • 10% van de werkenden die een dierbare heeft verloren krijgt een burn-out door de combinatie rouw en werk (onderzoek CVN 2020)
  • Niet of onvoldoende  aandacht geven aan verlies is een belangrijke veroorzaker van ziekteverzuim en vertrek van werknemers. Jaarlijks kost het de samenleving circa € 4 mld. door geen of een verkeerde inschatting en begeleiding.

Leidinggevende als belangrijke krachtbron*

Uit onderzoek blijkt dat werken tijdens een rouwperiode een medewerker kan ondersteunen in zijn of haar rouwproces. Ongeveer de helft van de medewerkers ervaart steun van collega’s. En 45% benoemt de leidinggevende als een belangrijke krachtbron in deze moeilijke periode. 

 

25% minder verzuim door goede begeleiding
Uit onderzoek blijkt dat goede begeleiding van een medewerker met een verlies ervoor zorgt dat verzuim met minimaal 25% wordt teruggebracht (*Bronnen: Arboned, LSR, CNV). Tijdige en juiste begeleiding van de  leidinggevende kan verzuim zelfs voorkomen en bespaart veel kosten (gemiddeld ca. €300 per dag). Hiervoor is op de werkvloer niet altijd tijd en ruimte. Re-inmotion heeft verschillende tools om leidinggevenden hierbij te ondersteunen.

Goede begeleiding door de leidinggevende bij rouw op de werkvloer helpt bij de re-integratie en kan de verzuimduur zelfs met 25% verminderen.

Advies bij verliessituaties

regulier re-integratie advies