‘Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen.’
–Johan Cruijff
Mijn missie komt voort uit eigen ervaringen. In 2002 verloor ik op vrij jonge leeftijd mijn vader aan kanker, na een lang ziekbed. En in 2012 kwam voor mij de ommekeer in mijn leven: ik verloor zelf plotseling mijn man na een heel kort ziekbed. En kwam alleen te staan met twee hele jonge kinderen… Voor mij is er echt een leven voor en na 2012.
Rollercoaster
Ik heb zelf ervaren wat een groot verlies en rouw mentaal en fysiek met je doet. In wat voor rollercoaster aan emoties en uitdagingen je terechtkomt. Hoe belangrijk het is hier voldoende bij stil te staan. Terwijl je alle ballen thuis in de lucht wilt houden. En je ook moet kunnen omgaan met de (soms pijnlijke) goedbedoelde adviezen en de taboe rondom rouw. Hoe je tegelijkertijd transformeert naar een andere identiteit. Hoe assertief je eigenlijk moet zijn of worden om goed voor jezelf en je kinderen te kunnen zorgen. En hoe zinloos alles door het verlies lijkt en des te belangrijker zingeving in je leven en je werk voor je wordt…
Wij woonden in die tijd in een wijk in Amsterdam waar ook Johan Cruijff is opgegroeid. Zijn uitspraken leefden in de wijk voort. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, daar kon ik me niet direct in vinden. Maar ‘Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen’ sprak mij meteen erg aan. Misschien is dat wel het enige ‘voordeel’ vanuit mijn eigen verlies.
Naast praten, inzetten van je leefstijl
Ook heb ik ervaren dat alleen praten niet voldoende is om een groot verlies te verwerken. In beweging komen, of dit nu fysiek of mentaal is, je ‘uitlaatklep’ gebruiken en het vinden van de juiste vorm is daarbij helpend. Voor mij zelf werkte schrijven en vooral hardlopen heel goed. Dit laatste was voor mij een manier om mijn gedachten positief in beweging te brengen, mijn dag weer zinvol te maken en fit te blijven om voor de kinderen te zorgen. Mijn ervaring met het inzetten van je eigen leefstijl naast praten, heb ik omgezet in het vlindermodel, waar ik al jarenlang coachees mee verder help.
Het is mijn missie om mijn levenservaring in te zetten, anderen een stukje te ‘dragen’, zien en horen tijdens de enorm moeilijke periode van rouw.
Ik wil rouw op de werkvloer bespreekbaar maken, het de erkenning geven die het verdient en medewerkers de tijd geven weer zinvol aan de slag te gaan!
Bezig zijn met rouw is bezig zijn met liefde, de keerzijde van eenzelfde medaille. Dit geeft mij veel voldoening en mooie verbintenissen.